LOS DOLSES WEATHER
  • English
  • Dutch

+34 618 820 651

Nieuws

Tweede verblijf geschat: Altijd zon of schaduw in tuin van 130 m²

"Altijd zon of schaduw in tuin van 130 m2: Spaanse flat kan Armand en Rosette 40% winst opleveren bij verkoop"


Wie dit appartement bezoekt, zal sowieso gecharmeerd geraken”, zegt makelaar Steve Belis van Lavanda Real Estate over de flat die Armand en Rosette in Orihuela Costa willen verkopen. Naast de tuin van 130 vierkante meter is ook de oriëntatie een extra troef. Maar de grootste opsteker is allicht de veertig procent winst die het duo bij een verkoop kan maken."Even dachten we eraan om het appartement te verhuren, maar we hoorden dat je dan nooit helemaal zorgeloos bent.”

De mening van de makelaar:
Zowat 4.000 Belgen kopen elk jaar een tweede verblijf in Spanje. Dat doen ze niet alleen voor het mooie weer, maar ook voor de betaalbare prijzen. Al zitten die de laatste tijd wel serieus in de lift. De Costa Blanca is bij Belgen met een tweede verblijf de populairste regio van Spanje, zoals Torrevieja en vooral de de streek rond Orihuela Costa.
"Het is op die laatste locatie dat het appartement van Armand en Rosette is gebouwd, in de gemeente Villamartin. Het maakt deel uit van de eerste fase van het project
Valentino, met zo’n 120 units verdeeld over zes blokjes. Die beschikken over drie zwembaden, een tennisveld, een speeltuin en een park van zo’n honderd meter. Het golfdomein van de gemeente met een clubhuis vind je 800 meter verderop. Het grootste shoppingcenter in de omgeving - La Zenia Boulevard - ligt op vier kilometer en het
strand op vijf kilometer”, schetst Steve Belis, die met zijn kantoor Lavanda Real Estate vooral bekend werd door het VTM-programma ‘Costa Belgica’.
De makelaar is gespecialiseerd in nieuwbouw, maar krijgt ook vaak resales zoals het appartement van Armand en Rosette in portefeuille. "Het eerste wat ik leerde toen ik hier
aan de slag ging, is dat Belgen doorgaans driemaal iets kopen in Spanje. Dat is wat kort door de bocht, maar er zit zeker een grond van waarheid in. De eerste aankoop gebeurt dikwijls een beetje impulsief: mensen worden verliefd op het land en het goede weer, maar kennen de regio nog niet zo goed. Na een paar jaar zijn ze vertrouwd
met de omgeving en zoeken ze iets met een voor hen ideale ligging. En dan volgt voor velen het moment waarop ze een villa wensen, omdat ze na hun pensioen meer tijd in Spanje willen doorbrengen.”

Gelijkvloers met grote tuin
Ook de eigenaars van dit appartement zijn aan het uitkijken naar iets anders. "Het zijn landgenoten en ik ben een Belgische makelaar. Dat verlaagt de drempel voor kopers,
maar wie het appartement bezoekt, zal sowieso gecharmeerd geraken. Het is een gelijkvloers met een grote tuin naar de normen van een tweede verblijf. Je beschikt over 130 vierkante meter, waardoor je altijd een plekje in de zon of de schaduw kunt opzoeken.” Zowel vanuit de woonkamer als vanuit de grootste slaapkamer stap je het terras op. De andere slaapkamer ligt aan de voorzijde. "Ze hebben beide ingebouwde kasten én een badkamer met douche, lavabo en toilet, dat is fijn als je logees hebt. Met ook een volledige uitgeruste keuken en een parkeerplaats erbij koop je een heel compleet appartement. Omdat het een tweede verblijf is, is het nooit intensief gebruikt geweest en daarom instapklaar.”

Het voordeel van een herverkoop is dat het meestal maar acht weken duurt om alle formaliteiten af te ronden
-Steve Belis van Lavanda Real Estate

De makelaar, die ook nog een kantoor heeft aan de Costa del Sol, stelt bij een verkoop een vraagprijs voor van 205.000 euro. Sinds 2018 is de flat dus liefst veertig procent in waarde gestegen. Dat is nog altijd een pak goedkoper dan een appartement aan de Belgische kust, wijst Belis erop.
"Het voordeel van een herverkoop in Spanje is dat het niet lang duurt om alle formaliteiten af te ronden en je op vakantie kunt komen. Meestal is dat acht weken, maar sneller is ook mogelijk, als er bijvoorbeeld geen lening aan te pas komt. Voor een nieuwbouw heb je langer geduld nodig, maar dan heb je wel meer keuzevrijheid op het vlak van oriëntatie, indeling en afwerking.”

Veertig procent winst is echt wel veel. Maar als we de prijzen bekijken van gelijkaardige appartementen in de buurt, dan is de schatting van de makelaar correct”, vertellen Armand en Rosette, die in België in Beringen wonen.
"We verblijven in België vanaf half mei tot het najaar en dan komen we overwinteren in Spanje. In die periode is het wel fijn om ’s morgens te kunnen ontbijten in het zonnetje en dat is de reden waarom we dit appartement willen verkopen. De locatie, de grootte en het tuintje zouden we gerust kunnen meenemen. In het begin dachten we er even aan om te verhuren, maar we geloven niet dat dit het hele jaar door lukt. We horen ook van anderen dat je nooit helemaal zorgeloos bent, omdat er vroeg of laat wel eens iets misloopt. En daar hebben we geen zin in.”
 
Bjorn Cocquyt - HLN
26-05-2024 13:00

Woningen in Spanje zijn met 8% in prijs gestegen

De huizenprijzen in Spanje zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Volgens een recente studie is de gemiddelde huizenprijs in 2023 met 8,1% toegenomen. Dit is de grootste stijging sinds 2008, maar nog steeds 16% lager dan de hoogste prijzen die ooit zijn geregistreerd vóór het barsten van de vastgoedbubbel. Vooral in de grote steden is deze stijging merkbaar.
 
Als we naar regio’s kijken, staat de Balearen bovenaan de lijst met een waarde van 4148€ per m², gevolgd door de Gemeenschap van Madrid (3247€) en Baskenland (2867€). Aan de andere kant registreren Extremadura en Castilla-La Mancha de la laagste prijzen, respectievelijk rond de 967€ en 917€ per m². Als we de prijzen in steden in hetzelfde jaar bekijken, staat Ibiza bovenaan de lijst met 5962€ per vierkante meter, gevolgd door San Sebastián (5367€) en Barcelona (4259€). Aan de andere kant zijn de meest betaalbare steden Zamora (1251€), Jaén (1315€) en Ávila (1324€).   
                                                                                                                 
Wat betreft de huurprijzen, zien we een vergelijkbaar patroon als bij de verkoopprijzen van huizen. Catalonië, de regio Madrid, de Balearen en het Baskenland vallen op omdat de huurprijzen aanzienlijk hoger liggen dan het nationale gemiddelde van 10,5€ per m². De grootste stijgingen in huizenprijzen in 2023 vonden echter plaats in Malaga (+62%), de Balearen (+58%) en Alicante (+57%)
 
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de stijgende huizenprijzen in Spanje. Eén van de belangrijkste factoren is de economische groei. De Spaanse economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar woningen. Daarnaast is er een tekort aan woningen in Spanje. Dit betekent dat er meer mensen op zoek zijn naar een huis dan dat er huizen beschikbaar zijn. Dit drijft de prijzen op. De stijgende huizenprijzen in Spanje hebben een aantal gevolgen. Ten eerste maken ze het voor starters moeilijker om een huis te kopen. Starters hebben vaak een lager inkomen en kunnen daardoor minder lenen. Daarnaast hebben starters vaak nog geen eigen vermogen. Dit maakt het voor hen moeilijk om een huis te kopen, omdat ze de aankoopkosten (zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten) niet kunnen betalen.

Remco Evenepoel gaat verhuizen naar... Alicante

Als Remco Evenepoel (22) en zijn kersverse bruid (Oumi) volgende week naar Alicante verhuizen, zullen ze van heimwee weinig last hebben. De vele Belgen die in en rond de stad aan de Costa Blanca wonen, verwelkomen de wereldkampioen wielrennen met open armen. "De gezondste lucht van Europa, 325 dagen per jaar zon en op restaurant de helft goedkoper”

 

Een stukje België aan de Costa Blanca. Zo kun je de regio rond Alicante omschrijven. Sinds vorig jaar staat ons land op kop in het klassement van de buitenlandse immo-aankopen in de provincie Alicante. Daarmee steken we voor het eerst in de geschiedenis de Britten voorbij – straf, want die zijn met zes keer zo veel als wij. In totaal gaat het om zo’n 100.000 Belgen die permanent of voor langere tijd verblijven in de regio, het bewoonsaantal van een stad als Leuven. "Mijn vrouw en ik hebben al tien jaar een immokantoor in de provincie Alicante”, zegt Steve Belis (41) van Lavanda Real Estate. In het begin vormden Belgen de helft van ons cliënteel, tegenwoordig is dat al 80%. En nog een belangrijke verschuiving, allicht door de torenhoge prijzen in België: terwijl het vroeger bijna altijd om tweedeverblijvers ging, zien we nu steeds meer mensen die alles verkopen in België en definitef willen verhuizen. Vorige week stonden we een beurs in Gent, ongeveer de helft van de 110 gezinnen die we hebben gesproken hebben, had plannen in die richting. Geen idee of het heeft meegespeeld in Evenepoels beslissing om een optrekje te kopen in Alicante, maar het leven is effectief een pak goedkoper in Spanje. "Voor een autoverzekering betaal je ongeveer een kwart van de prijs die je in België betaalt”, zegt Steve Belis. Ik woon met mijn vrouw en onze twee kinderen in een ruime villa en ik betaal 85€ per maand voor de elektriciteit, terwijl de airco toch grote delen van het jaar aanstaat. Mijn vader is ook naar hier verhuisd en zei het me onlangs nog: " Gelukkig ben ik hier komen wonen, want in België had ik alle rekeningen niet meer kunnen betalen met mijn pensioen"

Alicante is een trendy stad, zegt Steve Belis, je vindt er zowel mooie winkelstraten met hippe boetieks en toffe bars als grote shopping- en outletcentra. De "plaza’s” zijn stuk voor stuk supergezellig,het is hier echt heerlijk leven. Het enige wat we niet hebben, is het typische Belgische slechte weer,maar dat heb ik in die 10 jaar nog maar weinig gemist!

Costa Belgica VTM

Costa Belgica volgt 5 Vlaamse makelaars en hun familie. Ze lieten alles achter zich om Vlamingen te helpen aan een droomplek in Spanje. Deze reeks werd begin 2021 uitgezonden op VTM2. Inmiddels kun je vanaf maandag 22 augustus 2022 kijken naar Costa Belgica seizoen 2, in beide seizoenen is Lavanda Real Estate van de partij om dromen waar te maken.

"COSTA BELGICA"

Costa Belgica is de kuststrook van de Costa Blanca tot de Costa del Sol in Spanje waar elk jaar duizenden Belgen een vakantieverblijf kopen. Ook een jaar waarin er door het coronavirus amper gereisd kon worden, kochten gemiddeld acht Belgen per dag een Spaanse casa.In Costa Belgica van VTM 2 reis je vanuit je luie zetel mee naar Spanje en kijk je mee in het leven en werken van vijf Vlaamse makelaars families. Deze makelaars hebben alles in België achtergelaten om in Spanje een vastgoedkantoor uit de grond te stampen.

Wat dat betreft is het echt een programma voor de liefhebbers van "Ik Vertrek" en "Bye Bye Belgium" De naar Spanje geëmigreerde Vlamingen genieten volop van la vida loca,maar bewegen ook hemel en aarde om Vlaamse en internationale klanten aan hun droomplek onder de Spaanse zon te helpen.

"COSTA BELGICA VOLGT ZOEKTOCHT VAN VLAMINGEN NAAR HUN CASA IN SPANJE"

In elke aflvering werpt Costa Belgica niet alleen een blik in het leven van de makelaarsfamilies, ze volgen ook de zoektocht van talloze Vlamingen naar een droomplek onder de Spaanse zon binnen een bepaald budget. Op het einde van de rit komen de makelaars en kijkers te weten of de klant een bod wil doen op èèn van de drie voorgestelde huisen of appartementen.

 

HLN - Golf Resorts @ Lavanda Real Estate

 Image result for hln

 

Tweede verblijf op Spaans golfdomein steeds populairder: "Het aankoopbedrag verschilt niet zo veel van een appartement aan zee” Heel wat Spaanse costa’s kleuren Belgisch, want elk jaar kopen meer dan 3.000 landgenoten er een tweede verblijf. Velen kiezen voor een optrekje op een golfdomein, hoewel de meerderheid de sport niet eens beoefent. Wat is de reden voor dat succes en waar moet je bij een aankoop op letten? Onze woonexpert Björn Cocquyt zoekt het uit en tipt in elke streek zijn aanraders. De Spaanse kust telt ruim honderd golfdomeinen. Aan de Costa del Sol gaat het ene resort bijna naadloos over in het andere. De regio heeft daardoor al decennialang de bijnaam Costa del Golf. Maar ook aan de Costa Calida en de Costa Blanca heb je keuze te over. In tegenstelling tot in België kun je op al die domeinen wonen. Sommige zijn zelfs even groot als een kleine Vlaamse gemeente en tellen soms duizend of meer appartementen en huizen. Die hebben een grote aantrekkingskracht op tweedeverblijvers die geen stulpje aan zee willen. Het feit dat het groene oases zijn in een doorgaans droge omgeving is maar een van de redenen. "Op zo’n resort heb je meer natuur, maar ook meer ruimte en openheid dan in een klassieke verkaveling. De meeste zijn netjes onderhouden en dat ziet er aantrekkelijker uit dan wanneer je een identiek appartement koopt in een doorsneewijk met ernaast allemaal verouderde gebouwen”, vertelt Steve Belis van Lavanda Real Estate. Aan dat mooie plaatje hangt wel een hoger prijskaartje vast. "Het aankoopbedrag verschilt niet zo veel van een tweede verblijf aan zee, behalve dan wanneer je op een exclusief domein koopt, zoals Las Colinas aan de Costa Blanca. Je betaalt vooral meer maandelijkse kosten. Het onderhoud van zo'n domein is nu eenmaal duurder dan dat van één kleine gemeenschappelijke tuin met een zwembad. Bovendien worden de meeste resorts beveiligd met een toegangscontrole en bewakingsagenten die rondrijden. Hun loon jaagt de kosten ook omhoog. Reken daarom jaarlijks op 1.000 à 1.200 euro, daar waar dat buiten een golf eerder 600 euro is.” Het aankoopbedrag verschilt niet zo veel van een tweede verblijf aan zee, behalve dan wanneer je op een exclusief domein koopt. - Steve Belis van Lavanda Real Estate (19/08/2021)

4 aandachtspunten bij aankoop van een tweede woning

Steeds meer mensen investeren hun spaargeld in een vakantiewoning omdat het op de spaarboekjes nauwelijks iets opbrengt. Als je overweegt om een tweede woning aan te kopen, hou je best rekening met een aantal ‘verborgen kantjes’ want het gaat gepaard met heel wat financiële en fiscale gevolgen.

Federale belastingvermindering voor tweede woning

Als je een hypothecaire lening afsluit voor een tweede verblijf waar je zelf niet woont, kan je een beroep doen op de federale belastingvermindering. Dit behoort tot het federale stelsel van het langetermijnsparen. Concreet betekent het dat je het terugbetaalde kapitaal en de premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal kan aftrekken tot maximaal 2.350 € voor het aanslagjaar 2020.

Je moet er wel rekening mee houden dat ook de premies van het langetermijnsparen tot deze korf behoren. Als je aan langetermijnsparen doet, is het mogelijk dat je ze al volledig ‘gevuld’ hebt en niet verder kan aanvullen met de kapitaalaflossingen van je hypothecaire lening. Met andere woorden: de belastingvermindering voor een tweede woning is enkel interessant als je niet aan langetermijnsparen doet.

Vermindering woonbonus

De aankoop van een tweede huis verlaagt het belastingvoordeel dat je geniet dankzij de woonbonus. Dit bestaat uit een basisbedrag en een aantal verhogingen, afhankelijk van wanneer je je woning hebt gekocht:

  • Hypothecaire lening afgesloten tussen 2004 en 2015: max. 2.280 € fiscaal inbrengen per jaar
  • Hypothecaire lening afgesloten vanaf 2015: max. 1.520 € fiscaal inbrengen per jaar
  • Voor hypothecaire leningen afgesloten na 1 januari 2020 voor een eerste woning wordt de woonbonus afgeschaft en vervangen door een verlaging van de registratierechten van 7% naar 6%. Dit geldt enkel voor de eerste woning, voor de tweede woning blijft de woonbonus van kracht omdat een tweede verblijf federale materie is.

Als je van de woonbonus geniet, wordt sowieso het fiscaal voordeel tijdens de eerste 10 jaar na de aankoop verhoogd met 760 € als het om de aankoop van je enige en eigen woning gaat. In het geval van een tweede verblijf is dat niet langer het geval, en heb je dus geen recht meer op de verhoging van 760 €. Als je meer dan 10 jaar geleden een hypothecaire lening hebt afgesloten voor je eerste woning, ondervind je geen gevolgen van de verlaging van de woonbonus. Want na tien jaar heb je geen recht meer op de verhoging.

Opname tweede woning in belastingaangifte

Als je een tweede woning aankoopt, heeft dit ook een invloed op je belastingaangifte (personenbelasting). Wie een tweede verblijf bezit, moet het kadastraal inkomen opnemen in de belastingaangifte. Dit bedrag wordt geïndexeerd en verhoogd met 40 procent. Het resultaat wordt toegevoegd aan je inkomen, waardoor de kans bestaat dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt en dus meer belastingen moet betalen.

Als je je tweede woning verhuurt of er een professionele activiteit uitoefent, ben je verplicht om het netto onroerend inkomen (de huur verminderd met de forfaitaire kostenaftrek) in te vullen op je belastingbrief. Ook dat beïnvloedt het bedrag van de belastingen dat je dient te betalen.

Onroerende voorheffing

Voor een tweede woning moet je, zoals voor je eerste huis, onroerende voorheffing betalen. Deze belasting bestaat uit een basisheffing, opcentiemen per provincie en opcentiemen per gemeente. In Vlaanderen bedraagt de basisheffing 2,5 procent. In Wallonië is het 1,25 procent.


Tweede verblijf kopen? Dat kan met een lage rente

Een droomhuis in een charmant Spaans dorpje of een opbrengstpand aan de kust? De markt van tweede verblijven biedt veel mogelijkheden. Wie voldoende geld heeft, kan natuurlijk het aankoopbedrag in één beweging op tafel leggen, maar mogelijk is het interessanter om een woonkrediet af te sluiten. De reden? U spreidt er de aankoopkosten mee, profiteert van voordelige rentetarieven én doet er ook fiscaal uw voordeel mee.

Tot 693 euro per persoon
De fiscus ondersteunt immers niet alleen de lening voor de aankoop van uw eerste en enige woning. U kunt de kapitaalaflossingen van uw lening en de premies van uw schuldsaldoverzekering van de tweede woning fiscaal inbrengen onder het federale stelsel van het langetermijnsparen. Uw voordeel bedraagt dan jaarlijks maximaal 693 euro per persoon. 

Bovendien kunt u voor uw tweede woning ook de intresten aftrekken van uw onroerend inkomen. 

1,20% intrest
De lage rente maakt de financiering van een tweede verblijf momenteel extra aantrekkelijk. Uit de leningdossiers van kopers, blijkt dat banken een rente van 1,20% op twintig jaar al meermaals toekenden. 

Hebt u de lening van uw gezinswoning bijna of recent afbetaald, dan komt een wederopname in het vizier. U betaalt in dat geval geen notaris- en hypotheekkosten. Het spreekt voor zich dat u wel leent aan de actuele rentetarieven op het moment dat u de nieuwe lening afsluit. Een schuldsaldoverzekering voor een tweede verblijf is meestal minder noodzakelijk voor de bank.

Extra kosten
Houd er wel rekening mee dat u – of u nu leent of niet - bovenop de prijs van uw woning of appartement zowel in het buitenland als in België registratierechten en administratieve kosten betaalt. En die verschillen sterk van land tot land. 

U moet een tweede verblijf in België ook altijd aangeven. Ons land sluit op het vlak van huurinkomsten met heel wat landen een zogenaamd dubbelbelastingverdrag af, dat vastlegt waar en hoeveel belastingen u betaalt. 

Goed om weten is dat u een woonkrediet zowel bij een Belgische als een buitenlandse bank kunt afsluiten. Leent u in het buitenland, dan bent u natuurlijk wel gebonden aan de lokale regels en geniet u niet langer bescherming door de Belgische hypotheekwet.

Hoe financier ik mijn tweede woning?

Ben jij een van die 5 Belgen die elk jaar hun geld investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.

Spaarbuffer behouden en hoger beleggingsrendement

Tenzij je over heel veel spaargeld beschikt, is het beter om dit te behouden als ‘buffer’ bij onverwachte kosten of voor eventuele verbouwingen. Zeker als je twee woningen bezit, kan een extra ‘appeltje voor de dorst’ goed van pas komen (bv. onderhoudskosten voor twee woningen). Ook je beleggingen laat je beter voor wat ze zijn. Hoe vroeger je deze aanspreekt, hoe kleiner je beleggingsrendement op lange termijn. Beleggen is iets wat je doet op lange termijn.

Extra voordelen van een hypothecaire lening

Een hypothecaire lening heeft bijkomende voordelen. Je spreidt er de aankoopkosten mee, je geniet van voordelige rentetarieven en het levert een mooi fiscaal voordeel op. De kapitaalaflossingen en de premie voor de (eventuele) schuldsaldoverzekering kunnen een vermindering van 30% opleveren voor langetermijnsparen (op een bedrag van max. 2310 €), afhankelijk van je inkomen. Bovendien is de rente op de hypothecaire lening volledig aftrekbaar. De interesten kan je aftrekken van je onroerend inkomen, wat leidt tot een belastingbesparing op de hoogste schijf van je globaal inkomen.

Schuldsaldoverzekering

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan de bank toestemming geven dat je geen schuldsaldoverzekering hoeft af te sluiten bij de hypothecaire lening voor je tweede woning. Een dergelijke verzekering dekt het openstaande kapitaal van een lening, in het geval dat je overlijdt. De redenering hierachter is dat bij een tweede woning dit pand kan verkocht worden om de openstaande lening af te betalen, aangezien er al een andere gezinswoning is.

Vakantiewoning kopen in het buitenland

1. Op zoek naar een droomplek

Je kan pas genieten in je tweede verblijf als het zich op een plek bevindt waar je graag bent en je thuis voelt. Verdiep je eerst in de streek of regio waar je wil wonen en dan pas in de woning zelf. Je mag nog het mooiste huis ter wereld kopen, als het in een dorp of stad is waar je je niet goed voelt, zal je er wellicht niet gelukkig worden. Laat je bij voorkeur adviseren door iemand die het land en de streek goed kent, zoals een makelaar.

2. Wat wil ik en wat doe ik graag?

Om de ideale locatie te vinden voor je vakantiewoning, moet je je afvragen wat je wil en waar je blij van wordt. Ben je op zoek naar rust of gezellige drukte, wil je graag actief zijn en veel sporten of mag het voor jou lekker langzaam gaan? Stel jezelf de vraag hoe je dag eruitziet op je droomplek. Hoe beter je weet wat je wil, hoe beter een makelaar weet welke dorpjes en stadjes hij met jou moet bezoeken.

3. Breng alle kosten in kaart

Het is belangrijk dat je vooraf alle kosten van de tweede woning op een rijtje zet om financiële verrassingen te vermijden. Een huis is meer dan de verkoopprijs alleen. Er worden nog een aantal kosten (advocaat, notaris, BTW, overdrachtskosten) bijgerekend om tot de uiteindelijke aankoopsom te komen. Hou rekening met jaarlijkse kosten zoals belastingen, gemeenschappelijke kosten en verzekeringen. Als je een lening wil aangaan, is het goed om op voorhand met de bank te kijken hoeveel je kan lenen.

4. Waar kan ik wat kopen met mijn budget?

In alle landen zijn er prijsverschillen per regio. In Spanje is er bijvoorbeeld een verschil tussen de costa’s op vlak van grondprijzen. En hoe verder je van de kust gaat, hoe goedkoper de grond wordt. Ook hier is het goed om je te laten bijstaan door een expert zoals een makelaar. Geef door wat je budget is zodat hij/zij gericht voor jou op zoek kan gaan naar de ideale locatie voor je vakantiewoning.

5. Ter plaatse op huizenjacht

Eens je goed weet wat je verwacht van je tweede verblijf en over welk budget je beschikt, is het tijd om ter plaatse huizen te gaan bekijken. De efficiëntste manier om dit te doen, is je laten begeleiden door een lokale makelaar. Iemand die de streek door en door kent, kan je makkelijker naar je droomplek leiden. Voorzien hier voldoende tijd voor, zeker een drietal dagen.

6. Droomhuis gevonden: reserveringsovereenkomst opstellen

Als je een vakantiewoning gevonden hebt, wordt er een reserveringsovereenkomst opgemaakt om het pand van de markt te halen. Je betaalt een reservatiesom van gemiddeld 3.000 tot 6.000 €. Tip: probeer het bedrag van de reservatiesom naar beneden te onderhandelen. Meestal lukt dit. Doorgaans blijft het pand gedurende één maand gereserveerd. Dit is verlengbaar als het onderzoeksproces of het papierwerk meer tijd in beslag neemt. Voor de reservatie kan het goed zijn om je te laten begeleiden door je makelaar of je kan al een advocaat inschakelen.

Sowieso is het aan te raden om een advocaat in te schakelen voor de rest van de juridische afhandeling. Je geeft hem/haar een volmacht om in jouw naam alle handelingen te verrichten die nodig zijn om het pand aan te kopen. De advocaat vertegenwoordigt je bij alle partijen die betrokken zijn bij de aankoop van de vakantiewoning: bank, notaris, politie, gerecht, elektriciteits- en watermaatschappij,… In Spanje stelt de advocaat het koopcontract en de notariële akte op. Hij/zij kan je ook verder helpen na de aankoop van de woning, zodat je aan alle wettelijke verplichtingen van het land voldoet.

7. Verdere financiële en praktische afhandeling

Ook na de reserveringsovereenkomst moeten er nog wat zaken afgehandeld worden. Als je kiest voor financiering, ga je op zoek naar een bank die je geld wil lenen. Zorg daarnaast voor een oplevering. Het is aan te raden om een oplevering te doen voor de akte passeert. Stel dat er nog veel af te werken is, dan kan de akte indien nodig uitgesteld worden. Het spreekt voor zich dat je, voor de akte wordt ondertekend, naar het pand gaat (of je laat de makelaar dit doen) om te kijken of alles is gebouwd of achtergelaten zoals er was afgesproken. Denk ook aan eventuele verbouwingen die je nog wil uitvoeren, het aansluiten van nutsvoorzieningen en de levering van meubilair.

Waarom kopen in Spanje?

1) Klimaat

Ongetwijfeld zijn er veel Belgen en Nederlanders naar Spanje verhuist omdat ze het gehad hebben met het grijze, koude, regenachtige weer en liever in een land en regio willen wonen waar men gemiddeld 320 dagen zon heeft per jaar. Op veel plaatsen langs bijvoorbeeld de Middellandse Zee en op de Balearen zijn de winters mild met aangename temperaturen, en kan men spreken van een heerlijke lente en rustige herfst maar kan het in de zomer behoorlijk warm worden. Het is dan ook helemaal geweldig om zoveel mooie, zonnige en warme dagen te hebben waarbij als het dan regent men nog steeds kan spreken van "Spaanse regen" die toch nog net wat aangenamer kan zijn dan de Noord Europese regen (ook omdat deze buien vaak kort maar krachtig zijn)

2) Cultuur en natuur

Spanje staat met 44 monumenten en natuurgebieden als nummer 3 op de lijst van UNESCO en dat is toch wel een opmerkelijke prestatie. Zo is er altijd wel wat te bekijken als je even in de auto stapt en, net zoals de Spanjaarden zelf, op vakantie gaat in eigen land. Van de Moorse cultuur in het zuiden naar Gaudi in het oosten en de overweldigende en prachtige natuur van de Mar Menor (Costa Calida), een bezoek aan Cartagena (de oudste stad) is ook een echte aanrader.Zo blijft Spanje één van de landen waar je elke vakantie wel iets anders kunt beleven en bekijken en waar je bijna nooit op uitgekeken raakt. 

3) Gastronomie

Spanje is het land van de Middellandse Zee keuken en bekend van de... paella, maar er is nog zoveel meer waardoor de levensverwachtingen in Spanje hoger liggen dan in de Lage Landen. Tapas, pinchos, verse vis (marisco), verse goenten en fruit... er is voor elk wat wils! Tel daarbij de vele goede restaurants (waarvan verschillende met Michelin ster) en het feit dat men lekker lang de tijd neemt om uitgebreid te tafelen, dan weet je dat de gastronomie hier alle dagen een feest is. Lekker lang genieten op een terrasje aan het water terwijl het dagelijkse leven aan je voorbij gaat is één van de dingen die in Spanje centraal staan.

4) Betaalbaar

Wonen in Spanje hoeft niet veel geld te kosten, omdat de vaste kosten hier enorm meevallen. Te beginnen in de supermarkten, waar héél veel artikelen beter geprijsd zijn dan in Belgie en Nederland. Dit is ook te merken aan het benzinestation waar het vullen van je benzine/diesel tank véél goedkoper zal zijn. Taksen, belastingen, verzekeringen, etc zijn beduidend lager, maar ook de restaurants zijn vele malen goedkoper dan bij ons in de Lage Landen.

5) Spaanse taal

Voor velen onder ons in het spreken van het Spaans iets geweldigs. Het is niet alleen een mooie taal om te spreken maar ook prettig om naar te luisteren. Deze taal aanleren is een fluitje van een cent, want zonder het goed en wel te beseffen kennen we eigenlijk meer woorden dan we zelf weten, of wie heeft er nog nooit gehoord van: Hola, mañana, muchas gracias of tranquilo? Het spreken van het Spaans is absoluut aan te bevelen als je naar Spanje verhuist. Het zorgt er niet alleen voor dat je leuker zult wonen tussen de Spanjaarden, maar er zal ook een wereld voor je opengaan als je alles en iedereen beter begrijpt.