LOS DOLSES WEATHER
  • English
  • Dutch

+34 618 820 651

Mei 2024

Tweede verblijf geschat: Altijd zon of schaduw in tuin van 130 m²

"Altijd zon of schaduw in tuin van 130 m2: Spaanse flat kan Armand en Rosette 40% winst opleveren bij verkoop"


Wie dit appartement bezoekt, zal sowieso gecharmeerd geraken”, zegt makelaar Steve Belis van Lavanda Real Estate over de flat die Armand en Rosette in Orihuela Costa willen verkopen. Naast de tuin van 130 vierkante meter is ook de oriëntatie een extra troef. Maar de grootste opsteker is allicht de veertig procent winst die het duo bij een verkoop kan maken."Even dachten we eraan om het appartement te verhuren, maar we hoorden dat je dan nooit helemaal zorgeloos bent.”

De mening van de makelaar:
Zowat 4.000 Belgen kopen elk jaar een tweede verblijf in Spanje. Dat doen ze niet alleen voor het mooie weer, maar ook voor de betaalbare prijzen. Al zitten die de laatste tijd wel serieus in de lift. De Costa Blanca is bij Belgen met een tweede verblijf de populairste regio van Spanje, zoals Torrevieja en vooral de de streek rond Orihuela Costa.
"Het is op die laatste locatie dat het appartement van Armand en Rosette is gebouwd, in de gemeente Villamartin. Het maakt deel uit van de eerste fase van het project
Valentino, met zo’n 120 units verdeeld over zes blokjes. Die beschikken over drie zwembaden, een tennisveld, een speeltuin en een park van zo’n honderd meter. Het golfdomein van de gemeente met een clubhuis vind je 800 meter verderop. Het grootste shoppingcenter in de omgeving - La Zenia Boulevard - ligt op vier kilometer en het
strand op vijf kilometer”, schetst Steve Belis, die met zijn kantoor Lavanda Real Estate vooral bekend werd door het VTM-programma ‘Costa Belgica’.
De makelaar is gespecialiseerd in nieuwbouw, maar krijgt ook vaak resales zoals het appartement van Armand en Rosette in portefeuille. "Het eerste wat ik leerde toen ik hier
aan de slag ging, is dat Belgen doorgaans driemaal iets kopen in Spanje. Dat is wat kort door de bocht, maar er zit zeker een grond van waarheid in. De eerste aankoop gebeurt dikwijls een beetje impulsief: mensen worden verliefd op het land en het goede weer, maar kennen de regio nog niet zo goed. Na een paar jaar zijn ze vertrouwd
met de omgeving en zoeken ze iets met een voor hen ideale ligging. En dan volgt voor velen het moment waarop ze een villa wensen, omdat ze na hun pensioen meer tijd in Spanje willen doorbrengen.”

Gelijkvloers met grote tuin
Ook de eigenaars van dit appartement zijn aan het uitkijken naar iets anders. "Het zijn landgenoten en ik ben een Belgische makelaar. Dat verlaagt de drempel voor kopers,
maar wie het appartement bezoekt, zal sowieso gecharmeerd geraken. Het is een gelijkvloers met een grote tuin naar de normen van een tweede verblijf. Je beschikt over 130 vierkante meter, waardoor je altijd een plekje in de zon of de schaduw kunt opzoeken.” Zowel vanuit de woonkamer als vanuit de grootste slaapkamer stap je het terras op. De andere slaapkamer ligt aan de voorzijde. "Ze hebben beide ingebouwde kasten én een badkamer met douche, lavabo en toilet, dat is fijn als je logees hebt. Met ook een volledige uitgeruste keuken en een parkeerplaats erbij koop je een heel compleet appartement. Omdat het een tweede verblijf is, is het nooit intensief gebruikt geweest en daarom instapklaar.”

Het voordeel van een herverkoop is dat het meestal maar acht weken duurt om alle formaliteiten af te ronden
-Steve Belis van Lavanda Real Estate

De makelaar, die ook nog een kantoor heeft aan de Costa del Sol, stelt bij een verkoop een vraagprijs voor van 205.000 euro. Sinds 2018 is de flat dus liefst veertig procent in waarde gestegen. Dat is nog altijd een pak goedkoper dan een appartement aan de Belgische kust, wijst Belis erop.
"Het voordeel van een herverkoop in Spanje is dat het niet lang duurt om alle formaliteiten af te ronden en je op vakantie kunt komen. Meestal is dat acht weken, maar sneller is ook mogelijk, als er bijvoorbeeld geen lening aan te pas komt. Voor een nieuwbouw heb je langer geduld nodig, maar dan heb je wel meer keuzevrijheid op het vlak van oriëntatie, indeling en afwerking.”

Veertig procent winst is echt wel veel. Maar als we de prijzen bekijken van gelijkaardige appartementen in de buurt, dan is de schatting van de makelaar correct”, vertellen Armand en Rosette, die in België in Beringen wonen.
"We verblijven in België vanaf half mei tot het najaar en dan komen we overwinteren in Spanje. In die periode is het wel fijn om ’s morgens te kunnen ontbijten in het zonnetje en dat is de reden waarom we dit appartement willen verkopen. De locatie, de grootte en het tuintje zouden we gerust kunnen meenemen. In het begin dachten we er even aan om te verhuren, maar we geloven niet dat dit het hele jaar door lukt. We horen ook van anderen dat je nooit helemaal zorgeloos bent, omdat er vroeg of laat wel eens iets misloopt. En daar hebben we geen zin in.”
 
Bjorn Cocquyt - HLN
26-05-2024 13:00

Woningen in Spanje zijn met 8% in prijs gestegen

De huizenprijzen in Spanje zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Volgens een recente studie is de gemiddelde huizenprijs in 2023 met 8,1% toegenomen. Dit is de grootste stijging sinds 2008, maar nog steeds 16% lager dan de hoogste prijzen die ooit zijn geregistreerd vóór het barsten van de vastgoedbubbel. Vooral in de grote steden is deze stijging merkbaar.
 
Als we naar regio’s kijken, staat de Balearen bovenaan de lijst met een waarde van 4148€ per m², gevolgd door de Gemeenschap van Madrid (3247€) en Baskenland (2867€). Aan de andere kant registreren Extremadura en Castilla-La Mancha de la laagste prijzen, respectievelijk rond de 967€ en 917€ per m². Als we de prijzen in steden in hetzelfde jaar bekijken, staat Ibiza bovenaan de lijst met 5962€ per vierkante meter, gevolgd door San Sebastián (5367€) en Barcelona (4259€). Aan de andere kant zijn de meest betaalbare steden Zamora (1251€), Jaén (1315€) en Ávila (1324€).   
                                                                                                                 
Wat betreft de huurprijzen, zien we een vergelijkbaar patroon als bij de verkoopprijzen van huizen. Catalonië, de regio Madrid, de Balearen en het Baskenland vallen op omdat de huurprijzen aanzienlijk hoger liggen dan het nationale gemiddelde van 10,5€ per m². De grootste stijgingen in huizenprijzen in 2023 vonden echter plaats in Malaga (+62%), de Balearen (+58%) en Alicante (+57%)
 
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de stijgende huizenprijzen in Spanje. Eén van de belangrijkste factoren is de economische groei. De Spaanse economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar woningen. Daarnaast is er een tekort aan woningen in Spanje. Dit betekent dat er meer mensen op zoek zijn naar een huis dan dat er huizen beschikbaar zijn. Dit drijft de prijzen op. De stijgende huizenprijzen in Spanje hebben een aantal gevolgen. Ten eerste maken ze het voor starters moeilijker om een huis te kopen. Starters hebben vaak een lager inkomen en kunnen daardoor minder lenen. Daarnaast hebben starters vaak nog geen eigen vermogen. Dit maakt het voor hen moeilijk om een huis te kopen, omdat ze de aankoopkosten (zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten) niet kunnen betalen.