LOS DOLSES WEATHER
  • English
  • Dutch

+34 618 820 651

4 aandachtspunten bij aankoop van een tweede woning

Steeds meer mensen investeren hun spaargeld in een vakantiewoning omdat het op de spaarboekjes nauwelijks iets opbrengt. Als je overweegt om een tweede woning aan te kopen, hou je best rekening met een aantal ‘verborgen kantjes’ want het gaat gepaard met heel wat financiële en fiscale gevolgen.


Federale belastingvermindering voor tweede woning


Als je een hypothecaire lening afsluit voor een tweede verblijf waar je zelf niet woont, kan je een beroep doen op de federale belastingvermindering. Dit behoort tot het federale stelsel van het langetermijnsparen. Concreet betekent het dat je het terugbetaalde kapitaal en de premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal kan aftrekken tot maximaal 2.350 € voor het aanslagjaar 2020.


Je moet er wel rekening mee houden dat ook de premies van het langetermijnsparen tot deze korf behoren. Als je aan langetermijnsparen doet, is het mogelijk dat je ze al volledig ‘gevuld’ hebt en niet verder kan aanvullen met de kapitaalaflossingen van je hypothecaire lening. Met andere woorden: de belastingvermindering voor een tweede woning is enkel interessant als je niet aan langetermijnsparen doet.


Vermindering woonbonus


De aankoop van een tweede huis verlaagt het belastingvoordeel dat je geniet dankzij de woonbonus. Dit bestaat uit een basisbedrag en een aantal verhogingen, afhankelijk van wanneer je je woning hebt gekocht:



Als je van de woonbonus geniet, wordt sowieso het fiscaal voordeel tijdens de eerste 10 jaar na de aankoop verhoogd met 760 € als het om de aankoop van je enige en eigen woning gaat. In het geval van een tweede verblijf is dat niet langer het geval, en heb je dus geen recht meer op de verhoging van 760 €. Als je meer dan 10 jaar geleden een hypothecaire lening hebt afgesloten voor je eerste woning, ondervind je geen gevolgen van de verlaging van de woonbonus. Want na tien jaar heb je geen recht meer op de verhoging.



Opname tweede woning in belastingaangifte



Als je een tweede woning aankoopt, heeft dit ook een invloed op je belastingaangifte (personenbelasting). Wie een tweede verblijf bezit, moet het kadastraal inkomen opnemen in de belastingaangifte. Dit bedrag wordt geïndexeerd en verhoogd met 40 procent. Het resultaat wordt toegevoegd aan je inkomen, waardoor de kans bestaat dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt en dus meer belastingen moet betalen.



Als je je tweede woning verhuurt of er een professionele activiteit uitoefent, ben je verplicht om het netto onroerend inkomen (de huur verminderd met de forfaitaire kostenaftrek) in te vullen op je belastingbrief. Ook dat beïnvloedt het bedrag van de belastingen dat je dient te betalen.



Onroerende voorheffing



Voor een tweede woning moet je, zoals voor je eerste huis, onroerende voorheffing betalen. Deze belasting bestaat uit een basisheffing, opcentiemen per provincie en opcentiemen per gemeente. In Vlaanderen bedraagt de basisheffing 2,5 procent. In Wallonië is het 1,25 procent.




Commentaar

Wees de eerste die op dit bericht reageert!

Voeg een reactie toe

Sorry, comments are closed for this post.