LOS DOLSES WEATHER
  • English
  • Dutch

+34 618 820 651

Januari 2020

4 aandachtspunten bij aankoop van een tweede woning

Steeds meer mensen investeren hun spaargeld in een vakantiewoning omdat het op de spaarboekjes nauwelijks iets opbrengt. Als je overweegt om een tweede woning aan te kopen, hou je best rekening met een aantal ‘verborgen kantjes’ want het gaat gepaard met heel wat financiële en fiscale gevolgen.

Federale belastingvermindering voor tweede woning

Als je een hypothecaire lening afsluit voor een tweede verblijf waar je zelf niet woont, kan je een beroep doen op de federale belastingvermindering. Dit behoort tot het federale stelsel van het langetermijnsparen. Concreet betekent het dat je het terugbetaalde kapitaal en de premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal kan aftrekken tot maximaal 2.350 € voor het aanslagjaar 2020.

Je moet er wel rekening mee houden dat ook de premies van het langetermijnsparen tot deze korf behoren. Als je aan langetermijnsparen doet, is het mogelijk dat je ze al volledig ‘gevuld’ hebt en niet verder kan aanvullen met de kapitaalaflossingen van je hypothecaire lening. Met andere woorden: de belastingvermindering voor een tweede woning is enkel interessant als je niet aan langetermijnsparen doet.

Vermindering woonbonus

De aankoop van een tweede huis verlaagt het belastingvoordeel dat je geniet dankzij de woonbonus. Dit bestaat uit een basisbedrag en een aantal verhogingen, afhankelijk van wanneer je je woning hebt gekocht:

  • Hypothecaire lening afgesloten tussen 2004 en 2015: max. 2.280 € fiscaal inbrengen per jaar
  • Hypothecaire lening afgesloten vanaf 2015: max. 1.520 € fiscaal inbrengen per jaar
  • Voor hypothecaire leningen afgesloten na 1 januari 2020 voor een eerste woning wordt de woonbonus afgeschaft en vervangen door een verlaging van de registratierechten van 7% naar 6%. Dit geldt enkel voor de eerste woning, voor de tweede woning blijft de woonbonus van kracht omdat een tweede verblijf federale materie is.

Als je van de woonbonus geniet, wordt sowieso het fiscaal voordeel tijdens de eerste 10 jaar na de aankoop verhoogd met 760 € als het om de aankoop van je enige en eigen woning gaat. In het geval van een tweede verblijf is dat niet langer het geval, en heb je dus geen recht meer op de verhoging van 760 €. Als je meer dan 10 jaar geleden een hypothecaire lening hebt afgesloten voor je eerste woning, ondervind je geen gevolgen van de verlaging van de woonbonus. Want na tien jaar heb je geen recht meer op de verhoging.

Opname tweede woning in belastingaangifte

Als je een tweede woning aankoopt, heeft dit ook een invloed op je belastingaangifte (personenbelasting). Wie een tweede verblijf bezit, moet het kadastraal inkomen opnemen in de belastingaangifte. Dit bedrag wordt geïndexeerd en verhoogd met 40 procent. Het resultaat wordt toegevoegd aan je inkomen, waardoor de kans bestaat dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt en dus meer belastingen moet betalen.

Als je je tweede woning verhuurt of er een professionele activiteit uitoefent, ben je verplicht om het netto onroerend inkomen (de huur verminderd met de forfaitaire kostenaftrek) in te vullen op je belastingbrief. Ook dat beïnvloedt het bedrag van de belastingen dat je dient te betalen.

Onroerende voorheffing

Voor een tweede woning moet je, zoals voor je eerste huis, onroerende voorheffing betalen. Deze belasting bestaat uit een basisheffing, opcentiemen per provincie en opcentiemen per gemeente. In Vlaanderen bedraagt de basisheffing 2,5 procent. In Wallonië is het 1,25 procent.


Tweede verblijf kopen? Dat kan met een lage rente

Een droomhuis in een charmant Spaans dorpje of een opbrengstpand aan de kust? De markt van tweede verblijven biedt veel mogelijkheden. Wie voldoende geld heeft, kan natuurlijk het aankoopbedrag in één beweging op tafel leggen, maar mogelijk is het interessanter om een woonkrediet af te sluiten. De reden? U spreidt er de aankoopkosten mee, profiteert van voordelige rentetarieven én doet er ook fiscaal uw voordeel mee.

Tot 693 euro per persoon
De fiscus ondersteunt immers niet alleen de lening voor de aankoop van uw eerste en enige woning. U kunt de kapitaalaflossingen van uw lening en de premies van uw schuldsaldoverzekering van de tweede woning fiscaal inbrengen onder het federale stelsel van het langetermijnsparen. Uw voordeel bedraagt dan jaarlijks maximaal 693 euro per persoon. 

Bovendien kunt u voor uw tweede woning ook de intresten aftrekken van uw onroerend inkomen. 

1,20% intrest
De lage rente maakt de financiering van een tweede verblijf momenteel extra aantrekkelijk. Uit de leningdossiers van kopers, blijkt dat banken een rente van 1,20% op twintig jaar al meermaals toekenden. 

Hebt u de lening van uw gezinswoning bijna of recent afbetaald, dan komt een wederopname in het vizier. U betaalt in dat geval geen notaris- en hypotheekkosten. Het spreekt voor zich dat u wel leent aan de actuele rentetarieven op het moment dat u de nieuwe lening afsluit. Een schuldsaldoverzekering voor een tweede verblijf is meestal minder noodzakelijk voor de bank.

Extra kosten
Houd er wel rekening mee dat u – of u nu leent of niet - bovenop de prijs van uw woning of appartement zowel in het buitenland als in België registratierechten en administratieve kosten betaalt. En die verschillen sterk van land tot land. 

U moet een tweede verblijf in België ook altijd aangeven. Ons land sluit op het vlak van huurinkomsten met heel wat landen een zogenaamd dubbelbelastingverdrag af, dat vastlegt waar en hoeveel belastingen u betaalt. 

Goed om weten is dat u een woonkrediet zowel bij een Belgische als een buitenlandse bank kunt afsluiten. Leent u in het buitenland, dan bent u natuurlijk wel gebonden aan de lokale regels en geniet u niet langer bescherming door de Belgische hypotheekwet.

Hoe financier ik mijn tweede woning?

Ben jij een van die 5 Belgen die elk jaar hun geld investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.

Spaarbuffer behouden en hoger beleggingsrendement

Tenzij je over heel veel spaargeld beschikt, is het beter om dit te behouden als ‘buffer’ bij onverwachte kosten of voor eventuele verbouwingen. Zeker als je twee woningen bezit, kan een extra ‘appeltje voor de dorst’ goed van pas komen (bv. onderhoudskosten voor twee woningen). Ook je beleggingen laat je beter voor wat ze zijn. Hoe vroeger je deze aanspreekt, hoe kleiner je beleggingsrendement op lange termijn. Beleggen is iets wat je doet op lange termijn.

Extra voordelen van een hypothecaire lening

Een hypothecaire lening heeft bijkomende voordelen. Je spreidt er de aankoopkosten mee, je geniet van voordelige rentetarieven en het levert een mooi fiscaal voordeel op. De kapitaalaflossingen en de premie voor de (eventuele) schuldsaldoverzekering kunnen een vermindering van 30% opleveren voor langetermijnsparen (op een bedrag van max. 2310 €), afhankelijk van je inkomen. Bovendien is de rente op de hypothecaire lening volledig aftrekbaar. De interesten kan je aftrekken van je onroerend inkomen, wat leidt tot een belastingbesparing op de hoogste schijf van je globaal inkomen.

Schuldsaldoverzekering

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan de bank toestemming geven dat je geen schuldsaldoverzekering hoeft af te sluiten bij de hypothecaire lening voor je tweede woning. Een dergelijke verzekering dekt het openstaande kapitaal van een lening, in het geval dat je overlijdt. De redenering hierachter is dat bij een tweede woning dit pand kan verkocht worden om de openstaande lening af te betalen, aangezien er al een andere gezinswoning is.

Vakantiewoning kopen in het buitenland

1. Op zoek naar een droomplek

Je kan pas genieten in je tweede verblijf als het zich op een plek bevindt waar je graag bent en je thuis voelt. Verdiep je eerst in de streek of regio waar je wil wonen en dan pas in de woning zelf. Je mag nog het mooiste huis ter wereld kopen, als het in een dorp of stad is waar je je niet goed voelt, zal je er wellicht niet gelukkig worden. Laat je bij voorkeur adviseren door iemand die het land en de streek goed kent, zoals een makelaar.

2. Wat wil ik en wat doe ik graag?

Om de ideale locatie te vinden voor je vakantiewoning, moet je je afvragen wat je wil en waar je blij van wordt. Ben je op zoek naar rust of gezellige drukte, wil je graag actief zijn en veel sporten of mag het voor jou lekker langzaam gaan? Stel jezelf de vraag hoe je dag eruitziet op je droomplek. Hoe beter je weet wat je wil, hoe beter een makelaar weet welke dorpjes en stadjes hij met jou moet bezoeken.

3. Breng alle kosten in kaart

Het is belangrijk dat je vooraf alle kosten van de tweede woning op een rijtje zet om financiële verrassingen te vermijden. Een huis is meer dan de verkoopprijs alleen. Er worden nog een aantal kosten (advocaat, notaris, BTW, overdrachtskosten) bijgerekend om tot de uiteindelijke aankoopsom te komen. Hou rekening met jaarlijkse kosten zoals belastingen, gemeenschappelijke kosten en verzekeringen. Als je een lening wil aangaan, is het goed om op voorhand met de bank te kijken hoeveel je kan lenen.

4. Waar kan ik wat kopen met mijn budget?

In alle landen zijn er prijsverschillen per regio. In Spanje is er bijvoorbeeld een verschil tussen de costa’s op vlak van grondprijzen. En hoe verder je van de kust gaat, hoe goedkoper de grond wordt. Ook hier is het goed om je te laten bijstaan door een expert zoals een makelaar. Geef door wat je budget is zodat hij/zij gericht voor jou op zoek kan gaan naar de ideale locatie voor je vakantiewoning.

5. Ter plaatse op huizenjacht

Eens je goed weet wat je verwacht van je tweede verblijf en over welk budget je beschikt, is het tijd om ter plaatse huizen te gaan bekijken. De efficiëntste manier om dit te doen, is je laten begeleiden door een lokale makelaar. Iemand die de streek door en door kent, kan je makkelijker naar je droomplek leiden. Voorzien hier voldoende tijd voor, zeker een drietal dagen.

6. Droomhuis gevonden: reserveringsovereenkomst opstellen

Als je een vakantiewoning gevonden hebt, wordt er een reserveringsovereenkomst opgemaakt om het pand van de markt te halen. Je betaalt een reservatiesom van gemiddeld 3.000 tot 6.000 €. Tip: probeer het bedrag van de reservatiesom naar beneden te onderhandelen. Meestal lukt dit. Doorgaans blijft het pand gedurende één maand gereserveerd. Dit is verlengbaar als het onderzoeksproces of het papierwerk meer tijd in beslag neemt. Voor de reservatie kan het goed zijn om je te laten begeleiden door je makelaar of je kan al een advocaat inschakelen.

Sowieso is het aan te raden om een advocaat in te schakelen voor de rest van de juridische afhandeling. Je geeft hem/haar een volmacht om in jouw naam alle handelingen te verrichten die nodig zijn om het pand aan te kopen. De advocaat vertegenwoordigt je bij alle partijen die betrokken zijn bij de aankoop van de vakantiewoning: bank, notaris, politie, gerecht, elektriciteits- en watermaatschappij,… In Spanje stelt de advocaat het koopcontract en de notariële akte op. Hij/zij kan je ook verder helpen na de aankoop van de woning, zodat je aan alle wettelijke verplichtingen van het land voldoet.

7. Verdere financiële en praktische afhandeling

Ook na de reserveringsovereenkomst moeten er nog wat zaken afgehandeld worden. Als je kiest voor financiering, ga je op zoek naar een bank die je geld wil lenen. Zorg daarnaast voor een oplevering. Het is aan te raden om een oplevering te doen voor de akte passeert. Stel dat er nog veel af te werken is, dan kan de akte indien nodig uitgesteld worden. Het spreekt voor zich dat je, voor de akte wordt ondertekend, naar het pand gaat (of je laat de makelaar dit doen) om te kijken of alles is gebouwd of achtergelaten zoals er was afgesproken. Denk ook aan eventuele verbouwingen die je nog wil uitvoeren, het aansluiten van nutsvoorzieningen en de levering van meubilair.