LOS DOLSES WEATHER
  • English
  • Dutch

+34 618 820 651

Hoe financier ik mijn tweede woning?

Ben jij een van die 5 Belgen die elk jaar hun geld investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.


Spaarbuffer behouden en hoger beleggingsrendement


Tenzij je over heel veel spaargeld beschikt, is het beter om dit te behouden als ‘buffer’ bij onverwachte kosten of voor eventuele verbouwingen. Zeker als je twee woningen bezit, kan een extra ‘appeltje voor de dorst’ goed van pas komen (bv. onderhoudskosten voor twee woningen). Ook je beleggingen laat je beter voor wat ze zijn. Hoe vroeger je deze aanspreekt, hoe kleiner je beleggingsrendement op lange termijn. Beleggen is iets wat je doet op lange termijn.


Extra voordelen van een hypothecaire lening


Een hypothecaire lening heeft bijkomende voordelen. Je spreidt er de aankoopkosten mee, je geniet van voordelige rentetarieven en het levert een mooi fiscaal voordeel op. De kapitaalaflossingen en de premie voor de (eventuele) schuldsaldoverzekering kunnen een vermindering van 30% opleveren voor langetermijnsparen (op een bedrag van max. 2310 €), afhankelijk van je inkomen. Bovendien is de rente op de hypothecaire lening volledig aftrekbaar. De interesten kan je aftrekken van je onroerend inkomen, wat leidt tot een belastingbesparing op de hoogste schijf van je globaal inkomen.


Schuldsaldoverzekering


Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan de bank toestemming geven dat je geen schuldsaldoverzekering hoeft af te sluiten bij de hypothecaire lening voor je tweede woning. Een dergelijke verzekering dekt het openstaande kapitaal van een lening, in het geval dat je overlijdt. De redenering hierachter is dat bij een tweede woning dit pand kan verkocht worden om de openstaande lening af te betalen, aangezien er al een andere gezinswoning is.

Commentaar

Wees de eerste die op dit bericht reageert!

Voeg een reactie toe

Sorry, comments are closed for this post.