Vakantiewoning kopen in het buitenland
1. Op zoek naar een droomplek
Je kan pas genieten in je tweede verblijf als het zich op een plek bevindt waar je graag bent en je thuis voelt. Verdiep je eerst in de streek of regio waar je wil wonen en dan pas in de woning zelf. Je mag nog het mooiste huis ter wereld kopen, als het in een dorp of stad is waar je je niet goed voelt, zal je er wellicht niet gelukkig worden. Laat je bij voorkeur adviseren door iemand die het land en de streek goed kent, zoals een makelaar.
2. Wat wil ik en wat doe ik graag?
Om de ideale locatie te vinden voor je vakantiewoning, moet je je afvragen wat je wil en waar je blij van wordt. Ben je op zoek naar rust of gezellige drukte, wil je graag actief zijn en veel sporten of mag het voor jou lekker langzaam gaan? Stel jezelf de vraag hoe je dag eruitziet op je droomplek. Hoe beter je weet wat je wil, hoe beter een makelaar weet welke dorpjes en stadjes hij met jou moet bezoeken.
3. Breng alle kosten in kaart
Het is belangrijk dat je vooraf alle kosten van de tweede woning op een rijtje zet om financiële verrassingen te vermijden. Een huis is meer dan de verkoopprijs alleen. Er worden nog een aantal kosten (advocaat, notaris, BTW, overdrachtskosten) bijgerekend om tot de uiteindelijke aankoopsom te komen. Hou rekening met jaarlijkse kosten zoals belastingen, gemeenschappelijke kosten en verzekeringen. Als je een lening wil aangaan, is het goed om op voorhand met de bank te kijken hoeveel je kan lenen.
4. Waar kan ik wat kopen met mijn budget?
In alle landen zijn er prijsverschillen per regio. In Spanje is er bijvoorbeeld een verschil tussen de costa’s op vlak van grondprijzen. En hoe verder je van de kust gaat, hoe goedkoper de grond wordt. Ook hier is het goed om je te laten bijstaan door een expert zoals een makelaar. Geef door wat je budget is zodat hij/zij gericht voor jou op zoek kan gaan naar de ideale locatie voor je vakantiewoning.
5. Ter plaatse op huizenjacht
Eens je goed weet wat je verwacht van je tweede verblijf en over welk budget je beschikt, is het tijd om ter plaatse huizen te gaan bekijken. De efficiëntste manier om dit te doen, is je laten begeleiden door een lokale makelaar. Iemand die de streek door en door kent, kan je makkelijker naar je droomplek leiden. Voorzien hier voldoende tijd voor, zeker een drietal dagen.
6. Droomhuis gevonden: reserveringsovereenkomst opstellen
Als je een vakantiewoning gevonden hebt, wordt er een reserveringsovereenkomst opgemaakt om het pand van de markt te halen. Je betaalt een reservatiesom van gemiddeld 3.000 tot 6.000 €. Tip: probeer het bedrag van de reservatiesom naar beneden te onderhandelen. Meestal lukt dit. Doorgaans blijft het pand gedurende één maand gereserveerd. Dit is verlengbaar als het onderzoeksproces of het papierwerk meer tijd in beslag neemt. Voor de reservatie kan het goed zijn om je te laten begeleiden door je makelaar of je kan al een advocaat inschakelen.
Sowieso is het aan te raden om een advocaat in te schakelen voor de rest van de juridische afhandeling. Je geeft hem/haar een volmacht om in jouw naam alle handelingen te verrichten die nodig zijn om het pand aan te kopen. De advocaat vertegenwoordigt je bij alle partijen die betrokken zijn bij de aankoop van de vakantiewoning: bank, notaris, politie, gerecht, elektriciteits- en watermaatschappij,… In Spanje stelt de advocaat het koopcontract en de notariële akte op. Hij/zij kan je ook verder helpen na de aankoop van de woning, zodat je aan alle wettelijke verplichtingen van het land voldoet.
7. Verdere financiële en praktische afhandeling
Ook na de reserveringsovereenkomst moeten er nog wat zaken afgehandeld worden. Als je kiest voor financiering, ga je op zoek naar een bank die je geld wil lenen. Zorg daarnaast voor een oplevering. Het is aan te raden om een oplevering te doen voor de akte passeert. Stel dat er nog veel af te werken is, dan kan de akte indien nodig uitgesteld worden. Het spreekt voor zich dat je, voor de akte wordt ondertekend, naar het pand gaat (of je laat de makelaar dit doen) om te kijken of alles is gebouwd of achtergelaten zoals er was afgesproken. Denk ook aan eventuele verbouwingen die je nog wil uitvoeren, het aansluiten van nutsvoorzieningen en de levering van meubilair.
Geplaatst door: Steve Belis op 01/29/2020 21:17:00 Labels:
Commentaar
Wees de eerste die op dit bericht reageert!
Voeg een reactie toe
Sorry, comments are closed for this post.